Tola Piotrowska
proste przepisy rozszerzanie diety
Dom Kuchnia Macierzyństwo

4 szybkie i zdrowe przepisy dla dzieci

Pięć posiłków dziennie, odpowiednie proporcje, różnorodność potraw. Niby wszyscy wiemy, jak się zdrowo odżywiać, ale w praktyce często brakuje nam czasu albo innych zasobów, by sprostać teorii. Zdrowe gotowanie może być proste i sycące, jeśli wiemy, co i jak połączyć. Przedstawiam Wam kilka naszych sprawdzonych przepisów, z których w maksymalnie pół godziny wyczarujecie dla dzieci (i siebie!) coś pysznego i do tego wartościowego.

Wpis ten powstał na zaproszenie marki Beaba, z wybranymi produktami od Pora na pola.

Dołączyłam do akcji #zdrowegotowaniedladzieci, by pokazać, że nie potrzeba wymyślnych przepisów czy specjalnych składników. Szybkie i zdrowe przepisy to coś, co pojawia się w naszej kuchni bardzo często. Wystarczy prostota, dużo warzyw zajmujących połowę talerza, dobre tłuszcze, białko (u nas często w postaci wege) i mamy gotowy różnorodny posiłek. Czy nasze dziecko je zje, to już od niego zależy, ale warto podawać różne rzeczy, by oswajać malucha z wieloma produktami.

Jeśli chodzi o wiedzę związaną z rozszerzaniem diety, często korzystam z wpisów Zuzi Wędołowskiej, Marty Kostki oraz Asji Michnickiej, od których czerpię inspirację w temacie jedzenia.

ZDROWE PRZEPISY DLA DZIECI: Gofry gruszkowo-buraczkowe

słoiczek Beaba do przechowywania porcji jedzenia
zdrowe gotowanie przepisy dla dzieci
zdrowe gotowanie przepisy dla dzieci

Składniki:

z przepisu wychodzą dwa gofry

  • 2 małe buraki (u mnie jeden żółty)
  • 1 mała gruszka
  • kilka kropel cytryny
  • 100 g musu z gruszki i buraka – z powyższych składników
  • jajko
  • łyżka oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 8 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Bazą do gofrów jest mus gruszkowo-buraczany. Mus zrobiłam w BabyCooku Beaba. Buraki pokroiłam w kostkę, wrzuciłam je do koszyczka i uparowałam. Pod koniec dodałam pokrojoną gruszkę. Całość zmiksowałam i pokropiłam cytryną. Część odłożyłam dla Jeremiego, aby zjadł sam mus, np. z amarantusem, a resztę zostawiłam na gofry.

GOFRY CIASTO WŁAŚCIWE: Do musu dodałam jajko, olej i mleko. Zmiksowałam przez kilka sekund. Dorzuciłam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksowałam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, należy dodać trochę mąki.

Gofrownicę dobrze nagrzać. Rozsmarowałam olej na gofrownicy i smażyłam co najmniej 8 minut bez zaglądania. Gofry najlepiej jeść z owocami. Albo z cukrem pudrem, a owoce obok ;)

rozszerzanie diety gofry

ZDROWE PRZEPISY DLA DZIECI: Zupa dyniowo-batatowa

zdrowe gotowanie przepisy dla dzieci

Składniki:

z przepisu wychodzą dwie porcje zupy

  • pół dyni hokkaido
  • pół dużego batata
  • mała marchewka
  • ćwiartka cebuli
  • szczypta tymianku
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka dobrego oleju

To zupa dla starszaka i niemowlaka. Bez soli, więc bezpieczna od maleńkości.

Dynię, batata, marchewkę i cebulę pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do koszyczka do gotowania na parze. Gdy warzywa się ugotowały, dodałam tymianek i zalałam je przegotowaną wodą (można też bulionem). Dodałam też łyżeczkę oleju dla dzieci, by lepiej przyswajały się witaminy. Zmiksowałam całość. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać więcej wody. Można też zmiksować z mleczkiem kokosowym (dla starszego dziecka). Dla mnie pycha! Dla dzieci też, bo kto by się oparł słodyczy pomarańczowych warzyw?

zdrowe gotowanie przepisy dla dzieci
zestaw EZPZ dla niemowlaka – talerzyk z przyssawką, kubeczek i łyżeczka
zdrowe gotowanie przepisy dla dzieci
słoiczek i termos Beaba

ZDROWE PRZEPISY DLA DZIECI: Makaron z cukinią i ciecierzycą

zdrowe gotowanie przepisy dla dzieci

Składniki:

przepis na 1 porcję

  • pół cukinii
  • szczypta tymianku
  • 70 g ugotowanego makaronu penne lub świderki
  • 50 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 2 łyżki uprażonego słonecznika
  • łyżka oliwy

Ten przepis to nasz ulubiony ekspresowy obiad. Robi się bardzo szybko i łatwo. Produkty można podać oddzielnie na talerzyku, nie trzeba ich mieszać, jeśli jakieś dziecko ma z tym problem.

Cukinię pokroiłam w plastry, posypałam szczyptą tymianku i wstawiłam do BabyCooka, by ugotowała się na parze. Makaron ugotowałam al dente. Słonecznik wrzuciłam na suchą patelnię, by się uprażył. Ugotowany makaron położyłam na talerz i polałam oliwą. Dodałam cukinię, pestki słonecznika oraz ciecierzycę. Wersja de lux – makaron mieszamy z pesto (kupnym lub przygotowanym w domu) i posypujemy nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. I już! Szybki przepis na pyszny i zdrowy posiłek dla dziecka gotowy!

zdrowe gotowanie przepisy dla dzieci
talerz głęboki. zestawie z kubkiem i miseczką Beaba

ZDROWE PRZEPISY DLA DZIECI: Bajgiel z hummusem i warzywami

Składniki:

  • bajgiel z dobrej piekarni (lub po prostu chleb/bułka)
  • hummus (dobrej jakości kupny lub zrobiony samodzielnie)
  • ogórek
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • pomidorki koktajlowe

U nas w domu owoce i warzywa stoją na wierzchu. Podjadamy często pomidorki, a paprykę w słupkach podgryzamy między posiłkami. Warzywa są u nas widoczne i nie da się ukryć, że często lądują na talerzach. Nawet, gdy nie zostaną zjedzone, to i tak fajnie sobie na nie popatrzeć ;)

Na kolację uwielbiamy kanapki. Lub, gdy trzeba coś wziąć ze sobą na popołudniowe zajęcia. Nasze kanapki są pełne warzyw. Jeśli hummus, to na pewno z rzodkiewką. Jak serek śmietankowy, to ze szczypiorkiem. Ogórek też lubi wylądować na chlebie żytnim z masłem. Lunchbox z kanapką to nie tylko gluten, ale też góra warzyw. Najczęściej takie pudełko wraca do domu puste!

lunchbox Lassig

Przygotowanie tych 4 szybkich przepisów nie zajęło mi więcej niż 20 minut. Zdrowe gotowanie dla dzieci może być proste, jeśli damy mu szansę. Do przygotowania tych prostych posiłków można zaangażować maluchy, pokazując im, co wyląduje w zupie lub co możemy położyć samodzielnie na gofry lub kanapki. Dzieci lubią nam towarzyszyć, również w kuchni i decydować, co zjedzą z tego, co im podamy, a co jest dla nich nie do przyjęcia (na dany moment). Mają do tego prawo. Ale to od nas jednak zależy, co im zaproponujemy. Na pewno jest im łatwiej, gdy widzą, co my dorośli mamy na talerzach. Ja wybieram: owoce i warzywa, pełne ziarno, zdrowe tłuszcze oraz białko w postaci wege. Same smaczne rzeczy! Mam nadzieję, że i Was zainspirowałam do szybkiego, ale i pysznego gotowania.

NA KONIEC MAM DLA WAS KOD ZNIŻKOWY W SKLEPIE FABRYKA WAFELKÓW, KTÓRY PRZYGOTOWAŁ LISTĘ PRODUKTÓW PRZYDATNYCH W KUCHNI Z OKAZJI DNIA BURAKA (24 LISTOPADA!).

KOD: BURAK DAJE -15% ZNIŻKI!

KOD JEST WAŻNY DO 30 LISTOPADA

DZIAŁA NA PRODUKTY BEABA, W TYM NA URZĄDZENIE BABYCOOK NEO EUCALYPTUS, KTÓRY MAM W KUCHNI I CAŁYM SERCEM POLECAM! KAŻDEGO DNIA UŁATWIA MI GOTOWANIE NA PARZE, BEZ KONIECZNOŚCI PILNOWANIA, BY ŻADEN GARNEK NIE UCIERPIAŁ ;)

Dajcie znać, co lubią jeść Wasze dzieci pod postacią ulubionych warzyw!

Oraz jakie przepisy dla dzieci są Wasze ulubione!

Wpis powstał we współpracy z marką Beaba i Pora na Pola.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply